Tanden poetsen en ondernemerschap

maart 5

0  comments

Het voordeel van je tanden poetsen.

 

 

… Het zou erg zorgwekkend zijn als ik je dat zou moeten uitleggen. Dat weten we, dat hebben we geleerd, ooit. En dus nu is het minstens twee keer per dag onderdeel van ons leven. Zonder veel omhaal gaat de eetkamer open en staan we te schrobben .

Dat is nu eenmaal iets wat we doen.

 

Kans is meer dan groot dat dit kleine ritueel een vaste plaats heeft in de ketting van dingen die je elke dag , elke ochtend doet. Zelfs als je hoof met compleet wat anders bezig staan, je voeten stappen de badkamer in en voor je het weet ligt er een frisse dot tandpasta op die borstel en ben je bezig. Ook als je een keer geen zin of geen tijd hebt: dit staat buiten kijf.

 

Ik ben fan van die kleine gewoonten, waar we ooit zorgvuldig voor gekozen hebben en die niet meer ter discussie staan. Die ingebed zitten in een cluster van routines van de dag.

 

Als ik in mijn leven een aanpassing wil maken, dan kijk ik naar de uitkomst die ik graag zou willen en dan naar de “mindset” en de routines die er bij horen.

 

1 mindset.

Nah ja…. Mind… Ik ga kracht, intentie en intensiteit lenen bij de ik die al op de bestemming is aangekomen. Ik wil niet alleen een doel afvinken, ik wil een nieuw verhaal over mezelf kunnen vertellen. Ik wil “ het soort mens zijn dat…” . Ik ben zo iemadn. Ik ben daarnaar op weg. Ik wandel eens rond in het gevoel wat ik heb als ik de realiteit heb die ik zou willen.

Daar heb  ik dat loopje, wat ik heb als ik het lekkerst in mijn vel zit en me bewust ben van een pad dat ik succesvol hebt gelopen, van mijn oogst. Dat trotse loopje .

 

  1. Routine

Dan kijk ik welke acties is structureel in mijn dag kan fietsen. En ik ga zoeken naar waar ik ze kan aanhaken tussen iets wat ik elke dag al doe, een routine die al bestaat. Daar zet ik ze tussen.

En dan overloop ik in mijn hoofd: ik zie mezelf de bekende routine doen, dan de nieuwe en dan doorschakelen naar de volgende stap van mijn gekende routine.

Lukt het niet van de eerste keer, dan zoek ik opnieuw naar een passend momentje waar ik de nieuwe gewoonte op een logische plek in een bestaande cluster van gewoontes kan haken.

 

  1. Makkelijk

Wat ik ook op voorhand doe is zorgen dat het makkelijk is. Het yogamatjes ligt klaar en de gewichtjes. De chips is niet in huis.

De sportschoenen staan in de garage, het hesje, het sporthoesje voor de smartphone en sleuteltasje liggen klaar. Want dat zijn de dingen waar ik over struikel.

 

4 Powerplekje

Ik heb een powerplekje in mijn huis. Een klein visionboard dat in mijn zicht staat. Er ligt een rijtje steekkaarten voor. Op die steekkaarten heb ik wat doelen opgeschreven, zodat ik ook mijn lange termijn doelen vlak onder mijn neus heb liggen. Mijn dagelijkse agenda geeft me helderheid over wat ik te doen heb en ook hoe ik het ga doen, mijn emotionele doelen voor de dag.

Aanbeveling daar: High Performance planner van Brendon Burchard. Een pareltje, om meerdere redenen.

Om mijn doelen op lange termijn ook top of mind te hebben, heb ik die in een paar woorden op die steekkaarten staan.

Fysiek, Relaties, Carrière, Groei.

Elke dag kijk ik er naar. Elke dag bevestig ik dat stukje van mezelf. Zodat er minstens 1 moment is in mijn dag waar ik vol empathie mag hebben met mijn enthousiasme, ambitie, honger, groei en grote goesting.

About the author

Truus Druyts


Tags


You may also like

PRAKTISCH GESCHOOLD

PRAKTISCH GESCHOOLD

Masterclass pitchen voor auteurs

Masterclass pitchen voor auteurs
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Graag meer tips? Schrijf je hier in!

>