Ineens zijn we 25 jaar later ( dank je)

april 19

0  comments

25 jaar.

 

Zolang is het geleden dat ik met grote ogen voor de eerste keer de notaris binnenstapte en mijn zaak oprichtte. Met droge mond die handtekening zetten tegenover die strenge man achter het indrukwekkende bureau.

 

Met mijn eerste geld had ik een zaak opgericht en een computer gekocht. Een 4.86. De modem maakte een pokkeherrie De flatbedscanner kon 1 pagina per 5 minuten scannen en het internet was nog leeg. Werkelijk. Ik herinner me mijn eerste zoekactie op Google. Weet niet meer wat ik vroeg, maar er verscheen 1 regeltje tekst. Ik had er een screenshot van moeten nemen. Als ik toen geweten had hoe dat moest. Er waren haast nog geen mensen waar je naar kon mailen. Werkelijk…

 

Vers uit de acteeropleiding Studio Herman Teirlinck. Hongerig naar werkervaring en zin om de handen uit de mouwen te steken.

En als ik terugkijk dan is dat met een immens gevoel van dankbaarheid.

 

Dankbaar voor de eerste kansen die ik kreeg om reclame te gaan inspreken. De adviezen en aanbevelingen die ik kreeg. Met knikkende knieën reed ik naar Brussel in een smurfblauwe Mercedes 200D uit 1976. Dat allereerste spotje vergeet je nooit.

 

Dankbaar voor de auditie die me een gastrol opleverde in Bex en Blanche, het opstapje naar Wittekerke.

Ik was toen zelf mijn eerste huisje aan het verbouwen en moest de betonmolen stilleggen, die in de woonkamer stond, om het telefoontje aan te nemen met het blije nieuws: “Je hebt de rol van Greet Ruytjens, hoofdredactrice van de Duingalm!” Daar kon geen droge mortel tegenop.

 

Als jonge twintiger was het even flink schakelen om te behappen wat er toen allemaal , op heel erg korte tijd-  op me afkwam.

Wittekerke was al het kijkcijferkanon toen ik er bij mocht. Ik was beslist star-struck de eerste weken in de make up, naast de gevestigde waarden. Maar ik genoot intens.  Zowel van het vak, als van het wonderlijk lot dat me de kansen gunde.

 

Veel werk meegedaan achter de schermen op de VRT, wat me een diep respect opleverde voor de enorme teamprestatie die elk event is , elke serie, elk programma. En ja, ook af en toe piepkleine rolletjes bij FC de Kampioenen. Ik heb als stagiaire gewerkt op de kledij, ik heb kabels gesleept op de set-vloer. Op de set van Spoed heb ik een dag mee de perche gedaan bij het geluid, gebeten om te weten wat er om me heen gebeurde.

 

De VRT was ook het huis voor mijn eerste radioprogramma: Onrust. Nachtradio op Studio Brussel.

Er volgde presentatiewerk, meer reclame…

Die heerlijke spanning, de concentratie van het moment, steeds de energie klaar hebben maar niet opbranden. Wat hou ik er intens van.

 

Spoed was de volgende echt grote serie waar ik voor gevraagd werd. Het was opnieuw grote liefde, heerlijk werken, een schitterende crew. En het begin met wekenlang stuntelen met indrukwekkende ziekenhuisapparatuur, medische termen, en stevige scenario’s.

 

Mijn honger naar persoonlijke groei en bijdrage leveren daartoe werd steeds groter. En daar kreeg ik volop kansen voor.

 

4FM bood me kansen , opnieuw bij radio. Niks maakt je klaar voor dat moment waar je zelf de techniek doet en voor de eerste keer live gaat met je programma. De aanmoedigende blikken van de radio-collega’s aan de andere kant van de studiovensters. Even nog de klamme handen droogwrijven aan mijn jeans. Handen op de schuiven. Aftellen. En dan innerlijk met man en macht hopen dat je het juist doet, dat je de hele zender niet van antenne haalt, dat je het mengpaneel niet naar de knoppen helpt, dat de computer niet hapert, dat… bonzend hart, gierende zenuwen en ondertussen je stem warm, vol vertrouwen en energie laten klinken. Toen mijn hartslag weer onder de 180 bpm was gezakt opkijken naar de rotten in het vak die me een knipoog gaven en een duim omhoog staken. De opluchting!

 

4FM werd JoeFM en ik verhuisde mee met mijn programma Heartbeats. Joe FM werd JOE en opnieuw was ik er bij. Korte tijd was het het langslopende radioprogramma van dat moment. De diepgevoelde liefde voor het programma en de mensen die me hun verhaal hebben toevertrouwd gaat niet over.

 

Ondertussen werd het coachen steeds belangrijker. Korte tijd was ik hoofd trainer voor een Amerikaans bedrijf in opstart.

 

Intussen werden Social Media, smartphones en online steeds meer omnipresent en spreken een noodzakelijke vaardigheid in het pakket professionele skills voor de ondernemer en leidinggevende.

 

Mijn eigen pad en de vragen van duizenden mensen op radio gaven me zicht op geluk en vervulling. Acteeropleiding, vakervaring op radio  TV en live de bagage om stevige opleidingen en training te geven als het gaat over spreken.

De grote zichtbaarheid leerde me veel over leiderschap.

Werkelijk met stevige erkenning voor elke kans, elke klant, elke mentor die dit pad mee bouwde. En ergens ben jij daar ook onderdeel van, jij die dit leest. Dank je. Dank je wel.

 

En dit is het punt waar het allemaal samenkomt in wat ik nu doe:

Al die ervaring doorgeven.

 

Spreken met voelbaar leiderschap.

About the author

Truus Druyts


Tags


You may also like

PRAKTISCH GESCHOOLD

PRAKTISCH GESCHOOLD

Masterclass pitchen voor auteurs

Masterclass pitchen voor auteurs
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Graag meer tips? Schrijf je hier in!

>