Hell Week .Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen over zo iets heftigs

april 23

0  comments

Vorige week had Zonneke me een challenge gegeven. “Hel Week” naar de methode en het boek van Erik Betrand Larssen. De man is zelf gepokt en gemazeld in het leger en bedacht een hel week voor burgers. Doel is op 1 week al je achterstal weg te werken, diep te gaan, alles uit de kast te halen, je beste zelf te zijn.

Het is een zelfgekozen totale patroonbreuk creëren in je eigen leven.

 

Elke dag om 5 uur op, geen suiker of alcohol, alleen gezond eten, alle oude klussen aanpakken, geen TV, elke dag een uur sport.

 

Hoewel ik het afgelopen jaar veel heb geschakeld – de podia dicht, de evenementen, de live trainings, de presentaties – had ik hier ook zin in. Ik heb een onwrikbaar vertrouwen in een warme zomer. En daar wil ik klaar voor zijn. Als een rups in zijn cocon die ook zijn complete oude staat van zijn even moet loslaten om daarna uit zijn huisje te breken met vernieuwde kracht en kleurrijke mogelijkheden.

 

Zonnekes  enthousiasme was aanstekelijk. Dus met het hele gezin hebben we ons gesmeten in het verhaal. Ieder met onze eigen focus en onze eigen doelen.

 

Wat heeft het me opgeleverd?

 

Eerst de nadelen. Ik heb bar slecht geslapen.

En dat was meteen het enige nadeel.

Vreemd genoeg had ik overdag wel bakken energie.

 

Ik biecht het op: het was de eerste keer in mijn leven dat een aangebroken zak chips een week lang onaangeroerd in mijn leven verbleef. Geen chocola, geen glaasje wijn. Het kostte me bizar weinig moeite.

Net iets betere voedingskeuzes, meer afwisseling, meer aandacht, beter gekookt.

 

De 5 kilometer lopen, was ook een poos geleden. Die heeft ook haar eerherstel gekregen. Nou ja, eerherstel… er waren moment dat ik door het bos strompelde als een overjaarse pinguin, maar : ik deed het wel. En 3 keer per week HIT.

 

Dingen aangepakt waar ik een beetje bang van was, en die ik liever nog wat naar voor had geschoven. Eerst nog wat opzoekwerk, een cursus of wat materiaal sprokkelen- je kent het wel. Deze week niet: vooruit. Gaan.

 

De helweek is een blijvertje. Ik denk dat ik het jaarlijks wil aangaan.

En een aantal dingen van deze week wil ik blijven doen.

 

Wat ik leerde:

Schrijf je sportmomenten ook in je agenda. De avond van tevoren stel je het je mentaal voor. Plan ze in, voorzie er tijd voor. Zet het materiaal klaar. Daardoor moest ik de dag zelf er niet meer over nadenken en was het gewoon uitvoeren die hap.

 

Boodschappen en voeding: weekplan maken en 1 keer gaan winkelen.

 

Meer focus op de uitkomst. Heb ik hier over een jaar spijt van? Wat doe ik normaal? Wil ik dat nog? Als ik dat ginder wil, kan ik dit hier dan doen? Past dat er bij?  Er is altijd nog tijd om te piekeren. Laat me eerst maar eens kijken hoe ver ik geraak.

 

Doe het samen. Zelfs op afstand kan je een groepje creëren via whatsapp en elkaar aanmoedigen; motiveren, de foto’s van de dag doorsturen. Dat werkt zo lekker en doet zo’n deugd….

 

Er zijn altijd kleine dingen die blijven liggen. Die ingebed zijn in onze routines. “Als ik op die plek ga zitten met deze mensen, dan doe ik dat” Als je meer wil lezen over routines en waarom ze soms zo hardnekkig zijn ( en hoe je daar beter gebruik van kan maken)  is het boek van James Clear machtig interessant: Atomic Habits.

Mijn helweek heb ik gebruikt om me terug in lijn te zetten met de nieuwe doelen die ik mezelf heb gesteld. Een visie van mezelf waar ik blij van word. Een nieuw verhaal wat ik over mezelf wil vertellen. En dan kon ik niet blijven doen wat ik deed.

 

Zo blij met het verschil dat ik graag de dingen deel waar ik tegenaan liep en wat het me makkelijker maakte. Dat het soms heel kleine dingetjes zijn.

 

En voor jou: omdat je jezelf vaak kritiek geeft, hard bent voor jezelf. Te hard. Het ligt niet aan je moeite en aan je wilskracht. Heel soms ligt het aan piepkleine dingen. Een patroon in je leven ( je routines) net dat beetje veranderen, een lichtjes andere focus, mensen om je heen die je doelen willen supporten, dingen klaarleggen, eerst doen dan piekeren ( in plaats van andersom) , meer kijken naar je doel en deze actie er mee in lijn leggen, dan kijken naar wat je moet veranderen en of het op dit moment goed voelt. Betrouwen op je beslissing, je droom, je vaardigheid om dingen te leren en toewijding aan het vertellen van een nieuw verhaal over jezelf.

 

Dank je Hel Week.

Dank je Zonneke.

 

Veel geleerd.

X

 

About the author

Truus Druyts


Tags


You may also like

PRAKTISCH GESCHOOLD

PRAKTISCH GESCHOOLD

Masterclass pitchen voor auteurs

Masterclass pitchen voor auteurs
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Graag meer tips? Schrijf je hier in!

>